MLL logo

Osaamismerkit

Digitaaliset osaamismerkit

Digitaalisella osaamismerkillä voi helposti ja nopeasti kertoa esimerkiksi oppilaitokselle, työnantajalle tai sosiaalisen median seuraajille, millaista osaamista vapaaehtoistoiminnan kautta voi saada. Digitaalinen osaamismerkki muodostuu kuvasta ja siihen liittyvästä tekstikuvauksesta. 

MLL:lla on kuusi omaa osaamismerkkiä: Perhekahvilan ohjaaja, Kerhon ohjaaja, Tukihenkilö, Maahanmuuttajaäidin ystävä, Jututtamon ohjaaja ja Tanssitan vauvaa -ohjaaja. Lisäksi MLL myöntää yhdistystoimintaan liittyvästä osaamisesta osaamismerkkejä, jotka ovat eri järjestöjen yhteisiä merkkejä. Näitä merkkejä on neljä, ja ne ovat Yhdistyksen puheenjohtaja, Yhdistyksen sihteeri, Yhdistyksen taloudenhoitaja ja Yhdistyksen viestintävastaava.

Osaamismerkkiä voi hakea, jos on suorittanut kyseiseen tehtävään liittyvän MLL:n koulutuksen ja toiminut tarvittavan ajan vapaaehtoistehtävässä. Ainoastaan Yhdistyksen viestintävastaava -osaamismerkin saaminen ei edellytä MLL:n koulutuksen suorittamista.

Jokaisella osaamismerkillä on omat kriteerinsä, ja ne ovat laajuudeltaan erilaisia. Tutustu merkkeihin lisää alla, ja hae merkkiä niiden yhteydessä olevalla sähköisellä lomakkeella. Lue tarkemmin sivun lopusta, miten otat osaamismerkit käyttöön.

Perhekahvilan ohjaajan osaamismerkki

Perhekahvilan ohjaajan osaamismerkki

Perhekahvilan ohjaajan digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on suorittanut MLL:n perhekahvilaohjaajakoulutuksen ja ohjannut MLL:n perhekahvilaa käytännössä vähintään kuusi kertaa. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä 1 opintopistettä ja EQF-vaativuustasojärjestelmässä tasoa 4.

Lue lisää
Kerhon ohjaajan osaamismerkki

Kerhon ohjaajan osaamismerkki

Kerhon ohjaajan digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on suorittanut MLL:n kerhonohjaajakoulutuksen ja ohjannut MLL:n kerhoa käytännössä vähintään kuusi kertaa. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä 1 opintopistettä ja EQF-vaativuustasojärjestelmässä tasoa 4.

Lue lisää
Tukihenkilön osaamismerkki

Tukihenkilön osaamismerkki

Tukihenkilön digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on suorittanut MLL:n tukihenkilökoulutuksen ja toiminut MLL:n tukihenkilönä joko kaveri- tai perhekummitoiminnassa vähintään vuoden. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä 5 opintopistettä ja EQF-järjestelmässä tasoa 5.

Lue lisää
Maahanmuuttajaäidin ystävä-osaamismerkki

Maahanmuuttajaäidin ystävä-osaamismerkki

Maahanmuuttajaäidin ystävän digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on suorittanut MLL:n Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan perehdytyksen ja toiminut MLL:n kautta maahanmuuttajaäidin ystävänä vähintään vuoden. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä 3 opintopistettä ja EQF-järjestelmässä tasoa 4.

Lue lisää
Jututtamon ohjaajan osaamismerkki

Jututtamon ohjaajan osaamismerkki

Jututtamon ohjaajan digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on suorittanut MLL:n Jututtamo-ohjaajakoulutuksen ja ohjannut MLL:n Jututtamoa käytännössä vähintään kolme kertaa. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä 2 opintopistettä ja EQF-vaativuustasojärjestelmässä tasoa 5.

Lue lisää
Tanssitan vauvaa -ohjaajan osaamismerkki

Tanssitan vauvaa -ohjaajan osaamismerkki

Tanssitan vauvaa -ohjaajan digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on suorittanut MLL:n Tanssitan vauvaa -ohjaajakoulutuksen ja ohjannut MLL:n Tanssitan vauvaa -ryhmää käytännössä vähintään kymmenen kertaa. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä 1 opintopistettä ja EQF-vaativuustasojärjestelmässä tasoa 4.

Lue lisää
Kokemusvertaisen osaamismerkki

Kokemusvertaisen osaamismerkki

Kokemusvertaisen osaamismerkkiä voi hakea, jos on suorittanut MLL:n kokemusvertaisten koulutuksen ja toiminut kokemusvertaisena vähintään viisi kertaa. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä 1 opintopistettä ja EQF-järjestelmässä tasoa 4.

Lue lisää
Puheenjohtajan osaamismerkki

Puheenjohtajan osaamismerkki

Yhdistyksen puheenjohtajan digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on toiminut MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtajana vähintään vuoden sekä osallistunut ainakin yhteen MLL:n luottamushenkilökoulutukseen kuten Täyskäsi-koulutukseen tai muuhun vastaavaan valmennukseen.

Lue lisää
Sihteerin osaamismerkki

Sihteerin osaamismerkki

Yhdistyksen sihteerin digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on toiminut MLL:n paikallisyhdistyksen sihteerinä vähintään vuoden sekä osallistunut ainakin yhteen MLL:n luottamushenkilökoulutukseen kuten Täyskäsi-koulutukseen tai muuhun vastaavaan valmennukseen.

Lue lisää
Taloudenhoitajan osaamismerkki

Taloudenhoitajan osaamismerkki

Yhdistyksen taloudenhoitajan digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on toiminut MLL:n paikallisyhdistyksen taloudenhoitajana vähintään vuoden sekä osallistunut ainakin yhteen MLL:n luottamushenkilökoulutukseen kuten Täyskäsi-koulutukseen tai muuhun vastaavaan valmennukseen.

Lue lisää
Viestintävastaavan osaamismerkki

Viestintävastaavan osaamismerkki

Yhdistyksen viestintävastaavan digitaalista osaamismerkkiä voi hakea, jos on toiminut MLL:n paikallisyhdistyksen viestintävastaavana vähintään vuoden.

Lue lisää

Näin otat osaamismerkin käyttöön

Kun sinulle on myönnetty osaamismerkki, saat sähköpostiviestillä tiedon asiasta. Viesti tulee siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut osaamismerkin hakemuslomakkeella. Klikkaamalla viestin "Voit ladata merkin tästä" -tekstiä sinut ohjataan Open Badge Passport -sivustolle. Luo tunnus sivustolle tai jos sinulla on jo käyttäjätunnus, klikkaa painiketta "Kirjaudu".

Miten luon käyttäjätunnuksen Open Badge Passportiin?

Kun olet saanut sähköpostiviestin, jossa sinulle on myönnetty hakemasi osaamismerkki, klikkaa "Voit ladata merkin tästä" -tekstiä. Sinut ohjataan Open Badge Passport -sivustolle. Klikkaa tekstiä "Luo uusi käyttäjä". Tämän jälkeen sinua pyydetään lukemaan ja hyväksymään käyttöehdot. Klikkaa taas tekstiä "Luo uusi käyttäjä". Voit tämän jälkeen täyttää tietosi lomakkeeseen tai kirjautua Facebook- tai LinkedIn-tunnuksillasi.

Miten jaan tietoa osaamismerkistäni sosiaalisessa mediassa?

Kun olet kirjautunut sisään Open Badge Passportiin, klikkaa sivun ylälaidasta tekstiä "Merkit". Valitse sitten se merkki, jota haluat jakaa, jolloin sinulle aukeaa uusi ikkuna. Klikkaa ikkunan ylälaidasta tekstiä "Jaa". Valitse sitten "Merkin näkyvyys" -otsikon alla olevista vaihtoehdoista "Näkyy kaikille OBP:ssa ja voidaan jakaa julkisesti" (maapallon kuva). Tällöin ikkunan alalaidassa olevat sosiaalisen median tunnuskuvat muuttuvat harmaista värillisiksi, jolloin voit valita, jaatko osaamismerkin Twitter-, LinkedIn-, Facebook-, Pinterest vai Wordpress-sivullasi. Klikkaamalla tekstiä "Linkki" saat myös suoran linkin osaamismerkkiisi.

Miten kerron suoritetusta osaamismerkistä nykyiselle/tulevalle oppilaitokselleni/työnantajalleni?

Kun olet kirjautunut sisään Open Badge Passportiin, klikkaa sivun ylälaidasta tekstiä "Merkit". Valitse sitten se merkki, jonka haluat ladata, jolloin sinulle aukeaa uusi ikkuna. Klikkaa ikkunan ylälaidasta tekstiä "Lataa". Voit ladata joko pelkän merkkikuvan tai pdf-version. Merkkikuva on hyvä vaihtoehto silloin, kun laadit CV:tä tai portfoliota. Kuvan mukaan kannattaa liittää myös suora linkki osaamismerkkiin. Pdf-versio puolestaan on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat kertoa tarkemmin kerryttämästäsi osaamisesta oppilaitoksellesi tai työnantajallesi. Pdf-versiossa on kuvan lisäksi tarkemmat tiedot merkin osaamisvaatimuksista, laajuudesta, opintopistevastaavuuksista ja myöntämisestä.